bnn.lv  Latviski    bnn-news.com  English    bnn-news.ru  По-русски
Piektdiena 14.12.2018 | Vārda dienas: Auseklis, Gaisma

Lieldienu galdā trīs citu tautu ēdieni

FaceBook
Twitter
Draugiem
print
(Balsojumu nav)

Baltic news, News from Latvia, BNN.LV, BNN-NEWS.COM, BNN-NEWS.RU

Tradicionāli Lieldienās galdā jāceļ krāsaini un apaļas formas ēdieni, kas simbolizē sauli un auglību – pavasara vēstnešus. Teju nevienā ģimenē svētku galds nav iedomājams bez krāsotām olām un pīrāgiem, taču šogad aicinām latvisko cienastu papildināt ar neierastām garšām.

Itāliešu sāļais pīrāgs Casatiello

Casatiello ir tradicionāls itāliešu Lieldienu ēdiens, kas netiek celts galdā citā sezonā. Garšām bagātais pīrāgs paredzēts Lielā gavēņa noslēguma svinībām, turklāt nākamajā dienā pīrāgs garšojot vēl labāk, tādēļ itālieši iecienījuši to iesaiņot līdzņemšanai Otro Lieldienu piknikam.

Izejvielas:

  • 500 gramu kviešu miltu mīklai un nedaudz virsmas pārkaisīšanai
  • 15 gramu sausā rauga
  • 1,5 tējkarote sāls
  • 120 gramu sviesta, izkausēta un atdzesēta
  • 270 ml ūdens
  • 200 grami uz rupjās rīves rīvēta cietā siera
  • 100 grami šķiņķa, sagriezta gabaliņos
  • 2 cieti vārītas olas, bez čaumalas un sagrieztas gabaliņos
  • 120 grami zaļo olīvu, sagrieztu uz pusēm
  • 100 grami saulē kaltētu tomātu, sagrieztu gabaliņos
  • eļļa formas ietaukošanai

Gatavošana:

  • Bļodā sajauc miltus, raugu un sāli. Pievieno sviestu un ūdeni. Samaisa un sāk mīcīt. Mīca ar rokām 10 minūtes vai virtuves kombainā 5 minūtes (līdz brīdim, kad mīkla ir kļuvusi elastīga un viendabīga).
  • Ietauko lielu bļodu, liek tajā apaļu saveltu mīklu, pārklāj ar ietaukotu pārtikas plēvi un noliek siltā vietā raudzēties uz vienu stundu vai līdz mīkla ir dubultojusies apjomā.
  • Ar miltiem pārkaisa darba virsmu. No bļodas izveļ mīklu un ar mīklas rulli izrullē 50 x 50 cm lielu kvadrātu. Mīklai pāri vienādā kārtā ber sieru, šķiņķi, olas, olīvas un tomātus. Sarullē kopā skaistā veltnī.
  • Ar eļļu ietauko kūkas formu ar cauru vidu. Formā liek iekšā veltni, ja vajadzīgs, «tin» to apkārt formai, līdz visa mīkla ar pildījumu atrodas formā. Noliek siltā vietā uzrūgt vēl pusotru stundu.
  • Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Pīrāgu cep aptuveni vienu stundu. Izņem no krāsns, 10 minūtes atdzesē un izņem no formas.
  • Pasniedz siltu vai aukstu.

Rumāņu Lieldienu maize

Tradicionāls ēdiens, kas tiek pasniegts Lieldienu brokastu galdā – bagātīga un maiga saldā maize no rauga mīklas, kurai pildījumā tiek likts biezpiens un rozīnes. Rumānijā Lieldienu maize ir tikpat neatņemama svētku sastāvdaļa kā krāsotas olas, turklāt šis ir viens no ēdieniem, ko rumāņi Lieldienu rītā nobauda kā pirmo svētku cienastu.

Izejvielas maizei:

  • 480 grami kviešu miltu
  • 250 ml piena
  • 2 tējkarotes sausā rauga
  • 55 grami izkausēta sviesta
  • 1 ola
  • 100 grami cukura
  • 1 tējkarote sāls
  • 6 ēdamkarotes augu eļļas (4 karotes mīklas pagatavošanai, 2 – bļodu un pannas ietaukošanai)
  • 1 viegli sakulta ola pārsmērēšanai

Izejvielas biezpiena pildījumam:

  • 300 grami biezpiena (plakanajās paciņās)
  • 2 olas
  • 50 grami pūdercukura
  • rīvēta miziņa no 1 apelsīna
  • 1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta
  • sauja rozīņu

Gatavošana:

  • Vidējā bļodiņā kopā sajauc 120 gramus miltu, 250 ml piena un 2 tējkarotes sausā rauga, samaisa (var palikt nelieli kunkulīši). Noliek malā uz 10–15 minūtēm, lai raugs aktivizētos.
  • Lielā bļodā (ja mīcīšanai izmantos virtuves kombainu, tad kombaina bļodā) sajauc kopā izkausēto sviestu, olu, cukuru un sāli, maisot pakāpeniski pievieno 360 gramus miltu un eļļu. Turpina maisīt/mīcīt, līdz mīkla kļuvusi viendabīga un elastīga (aptuveni 5 minūtes ar kombainu vai 10 minūtes ar rokām).
  • Mīklu ar rokām saveļ bumbā un liek ietaukotā bļodā, pārsedz ar ietaukotu pārtikas plēvi un noliek siltā vietā raudzēties aptuveni 1–1,5 stundu vai līdz mīkla dubultojusies apjomā.
  • Apaļo mīklas formu (26 cm diametrā) iesmērē ar eļļu. Darba virsmu un mīklas rulli pārkaisa ar miltiem. Uzraudzēto mīklu sadala 4 vienādās daļās. Pirmo daļu izrullē apaļā formā un ieklāj cepamajā formā.
  • No atlikušajām 3 daļām ar rokām izveido trīs 90 centimetru garas «desiņas». Tās noliek vienu otrai blakus un sapin bizē. Bizi ievieto cepamās formas ārējā malā, izveidojot apli, bizes galus savij kopā (vidū tiks liets pildījums). Formu pārklāj ar ietaukotu pārtikas plēvi un liek siltā vietā uzrūgt aptuveni 40 minūtes.
  • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
  • Pagatavo pildījumu, samaisot visas tā sastāvdaļas, līdz izveidojas viendabīga masa. Pildījumu lej cepamās formas mīklas vidū. Mīklas daļu pārsmērē ar sakulto olu.
  • Liek cepties uz 15 minūtēm, tad temperatūru samazina līdz 160 grādiem un cep vēl 35–45 minūtes.
  • Pilnībā atdzesē.

Olas skotu gaumē

Par spīti nosaukumam, olas skotu gaumē radušās nevis Skotijā, bet gan Londonā. Turklāt joprojām nav skaidrs, vai tās nav iedvesmojusi indiešu ēdiena Nargisi Kofta recepte, kas vizuāli līdzinās šim Lielbritānijas gardumam. Mūsdienās šī uzkoda ir kļuvusi ne tikai par Lieldienu cienastu, bet arī par iecienītu piknika sastāvdaļu. Tā gatavojama dažādās variācijās, piemēram, izmantojot marinētu olu vai mazāka izmēra uzkodai, izvēloties paipalu olas.

Izejvielas (6 olām):

  • 8 lauku vistu olas
  • 500 grami maltās gaļas (jaukta liellopa gaļa un cūkgaļa vienādās daļās)
  • 1 olas baltums
  • 1 tējkarote kaltētas salvijas
  • 1 tējkarote kaltēta timiāna
  • šķipsna sāls
  • puse tējkarotes maltu melno piparu
  • 4 ēdamkarotes kviešu miltu
  • 150 grami rīvmaizes (vai japāņu panko rīvmaizes, kura ir kraukšķīgāka)
  • eļļa fritēšanai

Gatavošana:

  • Katlā uzvāra ūdeni un sešas no olām vāra 6–7 minūtes, līdz dzeltenums iekšā ir vēl nedaudz mīksts. Olas liek zem tekoša auksta ūdens, lai atdziest. Noņem čaumalas un noliek malā.
  • Bļodā liek malto gaļu, olas baltumu, salviju, timiānu, sāli un piparus, visu kārtīgi samaisa.
  • Iegūto masu sadala 6 daļās. Katru no tām izveido plānā, plakanā aplī tā, lai tajā varētu “ietīt” olu. Ietin olu tā, lai tā būtu pilnībā nosegta un gaļas kārtiņa apkārt tai būtu pēc iespējas vienādā biezumā. Procesu atkārto ar pārejām piecām olām.
  • Divas atlikušās olas viegli sakuļ. Katru no gaļā ietītajām olām apvārta miltos, tad sakultajā olā, tad atkal miltos un olā, un tad – rīvmaizē. Fritē kopā pa divām eļļā, kas uzkarsēta līdz 170 grādiem, līdz ola kļuvusi skaisti zeltaini brūna – aptuveni 4–5 minūtes.
  • Kamēr ola fritējas, to ar metāla karoti pagroza, lai cepšanās notiktu vienmērīgi. Ar caurumotu karoti gatavās olas izņem un noliek uz divās kārtās salocīta papīra virtuves dvieļa, lai notek liekā eļļa.
  • Lieki nekavējoties, olas pasniedz pārgrieztas uz pusēm.

Pievienot komentāru

Apstiprina izmaiņas dzīvnieku produktu tirdzniecības nosacījumos ES starpā

Valdība otrdien, 10.jūlijā, apstiprināja Zemkopības ministrijas sagatavotos grozījumus noteikumos par veterinārajām prasībām, kontroli un uzraudzību dzīvnieku izcelsmes produktu tirdzniecībai ar Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Vecāķos atrastas zilaļģes – iesaka nepeldēties

Saistībā ar strauju zilaļģu savairošanos Vecāķu pludmalē, pašvaldība aicina iedzīvotājus pagaidām atturēties no peldēšanās, informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinatore Aira Šmelde.

Investori ir optimistiski – biržu indeksi un naftas cenas kāpj

Akciju cenas pasaules biržās otrdien, 10.jūlijā, pieauga, ko veicināja investoru optimisms par gaidāmo firmu darbības rezultātu sezonu, sevišķi Savienotajās Valstīs.

Šovasar piektais Āfrikas cūku mēris konstatēts mājas cūkām Brocēnu novadā

Āfrikas cūku mēra uzliesmojuma gadījums konstatēts piemājas saimniecībā Brocēnu novada Blīdenes pagastā. Slimība skārusi novietni ar piecām cūkām.

KNAB nesaskata noziegumu Mamikina apgalvojumā par Ušakova palīdžu fiktīvu nodarbināšanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nesaskata iespējamu noziegumu Eiropas Parlamenta deputāta Andreja Mamikina apgalvojumā, ka Rīgas domē bijušas darbinieces, kuras skaitījās galvaspilsētas mēra Nila Ušakova palīdzes, bet patiesībā strādāja pie Mamikina

Strauji pieaug rakšanas darbu laikā izraisītu elektrotīkla bojājumu skaits

Šogad AS Sadales tīkls ir reģistrējusi 346 saimniecisko darbu veicēju izraisītus elektrotīkla bojājumus un, salīdzinot ar 2017.gada pirmo pusgadu, par 50% pieaudzis dažādu rakšanas un būvniecības darbu laikā bojātu kabeļu līniju skaits.

Pusotras nedēļas laikā 54 cilvēki lūguši pārskatīt centralizēto eksāmenu vērtējumus

Pusotras nedēļas laikā 54 eksāmenu kārtotāji lūguši pārskatīt rezultātus valsts pārbaudījumos, norāda Valsts izglītības satura centrā.

Skycop: Aviokompāniju streiki pieņemas spēkā; zaudējumi sasniedz sešus miljardus

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, 2018.gads avionozarei līdz šim nav bijis ne tuvu tik veiksmīgs. Šogad palielinājušās gan degvielas cenas, gan pieaudzis streiku skaits, kas Eiropas lidsabiedrībām rada aizvien lielākas problēmas.

NBS: Latvijas armijai tuvākajos gados svarīgi būs labi apmācīti karavīri

Latvijas armijai tuvākajā nākotnē svarīgākā būs nemitīga modernizācija un labi sagatavoti karavīri, tā Latvijas armijas 99.dzimšanas dienas rītā intervijā LNT raidījumam 900 sekundes norāda Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Bankā: Cik lielu algu jāmaksā, lai varētu cerēt uz darbinieku

Uzņēmēju noskaņojums Latvijā pēdējā gada laikā ir stabils – liecina bankas Citadele un SKDS veiktais pētījums Citadele Index. Uzņēmēju noskaņojuma indeksa vērtība ir 51,47 punkti, kas liecina par piesardzīgu optimismu.

Gada inflācija sasniegusi 2,8%; degvielas cenām kāpums par 17,5%

Vidējais patēriņa cenu līmenis šī gada jūnijā, salīdzinot ar 2017.gada jūniju, palielinājies par 2,8% Precēm cenas pieauga par 2,5% un pakalpojumiem – par 3,3%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Šogad pļaujas laiks Latvijā plānojas divas nedēļas agrāk nekā ierasts

Ziemas mieži jau sasnieguši gatavības stadiju un līdzko pāries nokrišņi, uzsāksies ražas novākšana. Šogad pļaujas laiks Latvijā plānojas divas nedēļas agrāk nekā ierasts, secina lauksaimniecības uzņēmuma Baltic Agro speciālisti.

Izmaiņas 5.tramvaja un 5T.autobusa kustības maršrutā

Saistībā ar tramvaja sliežu nomaiņu Slokas ielas un Jūrmalas gatves krustojumā no šī gada 11.jūlija būs izmaiņas 5.tramvaja maršrutā, ziņo SIA Rīgas satiksme Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Baiba Bartaševiča.

Ekonomikas ministrija brīdina 62 OIK saņēmējus par nodokļu parādiem

Izteikti brīdinājumi par nodokļu parādiem 62 komersantiem, kuriem piešķirtas tiesības tirgot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, BNN informē Ekonomikas ministrijā.

IDB lūdz apsūdzēt PMLP amatpersonu par fiktīvas laulības organizēšanu

Iekšējās drošības birojs ierosinājis prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes amatpersonu par fiktīvas laulības organizēšanu.